Fostul arhiepiscop emerit de Washington, primul cardinal caterisit în urma unui scandal de pedofilie ce a afectat Biserica Catolică, a fost mult timp o personalitate influentă, care a strâns fonduri americane pentru Sfântul Scaun, potrivit agerpres.ro
Potrivit The Washington Post, care citează foști lideri religioși și a consultat arhivele acelor tranzacții financiare, Theodore McCarrick a plătit începând din 2001 peste 600.000 de dolari unor preoți, angajați ai Vaticanului și unor consilieri ai papei Ioan Paul al II-lea și ai papei Benedict al XVI-lea.
Mai mulți dintre acei destinatari, al căror număr depășește pragul de 100, erau în mod direct însărcinați cu anchetarea acuzațiilor de agresiune sexuală formulate împotriva lui Theodore McCarrick, în prezent în vârstă de 89 de ani, precizează același cotidian american.
La Washington, prelatul dispunea de un fond special din care ridica diverse sume, pe care le distribuia apoi fără a fi controlat.
Papa Ioan Paul al II-lea ar fi primit astfel 90.000 de dolari, în timp ce Benedict al XVI-lea ar fi primit 291.000 de dolari.
Purtătorii de cuvânt ai foștilor papi menționați și cei de la Vatican nu au făcut deocamdată comentarii după dezvăluirea acestor informații.
Este posibil ca aceste sume să fi fost donate unor asociații de caritate, precizează The Washington Post.
Cadourile „nu au influențat niciodată deciziile cardinalului în calitatea sa de membru al Sfântului Scaun”, a declarat un purtător de cuvânt al cardinalului Leonardo Sandri, care a primit 6.500 de dolari din partea lui Theodore McCarrick în anii 2000.
În august 2018, arhiepiscopul italian Carlo Maria Vigano a declanșat o veritabilă „bombă mediatică” atunci când l-a acuzat pe papa Francisc că a păstrat prea mult tăcerea asupra comportamentului de prădător sexual al cardinalului McCarrick, demis din funcție cu câteva săptămâni mai devreme în urma unor acuzații de agresiune sexuală.
Papa Francisc a anunțat apoi demararea unei anchete aprofundate care vizează documentele de arhivă ale Vaticanulu